En forårsdag på Gudenåen.
Af Erik Fisker

Lørdag den 31. maj havde vi sat slægtens medlemmer stævne på Indelukkets spisested. Der var 60 af slægtens medlemmer, der havde valgt at bruge en lørdag på Gudenåen. Vi kom i god tid. Mødetiden var sat til kl.10.30, men restauranten åbnede først kl. 11.00. Heldigvis var vejret godt, ja meget godt, så der var mulighed for at gå lidt omkring, og se nærmere på bådene, der lå i havnen, eller sejlede forbi ude i åløbet. I de næste 2 timer blev der snakket og spist en meget lækker lørdags buffet, som stedet diskede op med. Vi skulle køre til Hjejlekiosken, for at komme ombord på Hjejlen, her var der tid til en is. Der var fuldt hus på Hjejlen den eftermiddag, så vi blev spredt rundt på hele båden, men med god udsigt for alle. Sejlturen tog ca.1 time og 15 min. Som indfødt Silkeborg genser, er sejlturen fra havnen i Silkeborg op gennem åløbet til foden af Himmelbjerget noget af det smukkeste, og når sejlturen foregår på den 147 år gamle rutebåd Hjejlen, kan det ikke blive bedre.
For de som ikke ved det, er Hjejlen verdens ældste hjuldamper der stadig sejler.
Skibets originale dampmaskine har siden 1861 drevet skibet og det kun med èt alvorligt teknisk havari – krumtappen revnede i 1944 og blev udskiftet.
Hjejlens fine salon ”Dronningesalonen”, er nænsomt renoveret med plys på sæderne og tæpper på dørken (gulvet). Oprindelig var den forbeholdt passagerer på 1. klasse. I dag har alle adgang til salonen. Båden er godkendt til 165 passagerer.
Der bliver stadig fyret med kul for at holde damptrykket oppe på kedlerne, så der lugter både af kul, os og damp, og man kan gennem de åbne luger se hvordan fyrbøderen og stemplerne arbejder nede i maskinrummet.
Vindstille og med blå himmel stævnede vi kl.14.00 ud fra havnen.

Skærmbillede 2017-06-08 kl. 14.37.05

Der var god tid til at nyde udsigten fra båden. Villaerne langs åen er for det meste velholdte med veltrimmede haver, ænderne vuggede på bølgerne fra båden og bølgerne slog forsigtig ind mod kysten.
Sejlturen går op gennem Remstrup å til Brassø og videre til Sejs snævringen, her ligger husene med velholdte haver helt ned til vandet og hver med plads til en båd.
Vanddybden i åen og søerne er meget forskellige, men på ruten er den mellem 9 og 17m.
I Borresø sejler vi forbi Paradisøerne og ud til snævringen ved Skyttehusets camping og Ålekroen på den anden side, derefter sejler vi ind i den største af søerne, nemlig Julsø.
Der er mange små øer i alle søerne, men ingen er beboet, dog har spejderne en stor hytte på Møgelø.
Hotel Julsø er vort mål, her er der mulighed for at strække benene efter sejlturen og mange købte sig en is.
Vi havde 2 timer til rådighed inden at vi skulle sejle hjem.
Der var mange, der tog turen op på Himmelbjerget. En tur til toppen tager 20-30 min., alt efter om der skulle børn og barnevogne med op. Udsigten fra toppen er hel fantastisk, de grønne træer, det blå vand og de nysåede marker. Tager man turen op i tårnet, kan man se endnu længere, man kan skimte de højeste bygninger i Silkeborg.
Der var nogle, der nød en kop kaffe og udsigten ved Hotel Julsø.
Efter 2 timer på Himmelbjerget, gik turen mod Silkeborg igen. Vi sejlede hjemad med Tranen, en af de andre rutebåde. Vejret var stadig fint, og udsigten den samme.
Der var nogle stykker, der afsluttede dagen med en gang aftensmad, og nød den dejlige stemning, der var ved vandet denne aften. Det var helt sydlandsk.
Tak for en god dag, og på gensyn.